Brein Instituut vzw


Universiteitsplein 1 2610 Antwerpen
0473 43 99 33 Klik om te bellen

Informeren van samenleving
Wetenschappelijk onderzoek naar hersenziekten
Expertise over dementie, ziekte van Alzheimer e.a

Over Brein Instituut vzw

Brein Instituut vzw mikt erop een brug te bouwen tussen de wetenschap, de medische wereld en de samenleving. We streven ernaar een pioniersrol in te nemen om wetenschappers, PhD-studenten en neurologen de nodige ondersteuning te bieden. Met de extra financiering blijven zij stappen vooruit zetten, gaan ze aan het werk met innovatieve technieken en zoeken ze naar manieren om dementie en andere hersenziekten steeds beter in kaart te brengen.

We mogen dan ook niet vergeten dat elk brein anders gemaakt en gevormd is. Er is de impact van DNA, van scholing, van de omgeving waarin we opgroeien, ... Bij dementie geldt een beetje hetzelfde, maar complete zekerheid over oorzaken en gevolgen is er vandaag nog steeds niet. Brein Instituut mikt erop die afstand met de wetenschappelijke waarheid te verkleinen en de mogelijke antwoorden ook op een mensenmaat te gaan communiceren naar een breed publiek.

Over Christine Van Broeckhoven

Ruim veertig jaar lang al wijdt Christine Van Broeckhoven haar loopbaan aan het onderzoek naar het brein, met andere woorden: wat een mens tot een mens maakt.
Wanneer ons brein op een gegeven moment aan capaciteit begint te verliezen, verliezen we ook een deel van ons mens zijn. Met die insteek onderzoekt Christine reeds decennialang de impact van dementie en het erfelijk karakter van de ziekte.

De focus ligt niet enkel op het boeken van resultaten en het vinden van antwoorden. Die antwoorden moeten op een toegankelijke manier gecommuniceerd worden naar de samenleving. Zo niet, verliezen resultaten een deel van hun waarde, want niemand begrijpt ze. Dit sociaal engagement om de maatschappij te informeren, resulteerde in Brein Instituut vzw.

Tegen 2050 zal het aantal mensen met dementie in onze samenleving verdubbelen

Foto's

Team Brein Instituut

Artikelen

Ken jij het krimpend brein?

MINDER VERBINDINGEN TUSSEN ONZE HERSENCELLEN Ooit gehoord van 'het krimpend brein'? Bij het ouder worden, daalt het volume van onze hersenen. Hersencellen krimpen en de verbindingen ertussen nemen af....

Onze locatie

Logo Brein Instituut vzw

Brein Instituut vzw

Brein Instituut vzw


Universiteitsplein 1 2610 Antwerpen
0473 43 99 33 Klik om te bellen